Leopold Estapé

La Curiositat Històrica

Us presento a Leopold Estapé. Leopold és expert en història LGTBIQ+, a més té vius (al menys, en aquest moment) cinc blogs i un Facebook molt actiu. Conec a Leopold des de fa ja uns pocs anys, és ironia això de pocs, compartim moltes excursions per la muntanya, un amant de les tertúlies entretingudes i , s’agraeix, amb coneixement del que parla. Sempre és un plaer escoltar-li.
Teniu els enllaços als seus blogs final de l’entrevista.1

El teu treball es centra en investigar i compartir les històries i experiències de la comunitat LGTBIQ+ al llarg del temps, amb l’objectiu de promoure la comprensió i l’acceptació. També ets un home molt involucrat en el voluntariat en associacions relacionades amb la lluita contra l’ VIH.

 • La meva relació en la lluita contra la sida i el VIH ve de fa uns 15 anys, on per circumstàncies de la vida, vaig aterrar al “900 Rosa” per fer voluntariat.
 Per aquells que no coneixen el “900 Rosa”, era un servei d’atenció telefònica que donava informació i orientació i serveis de prevenció sobre VIH i sida.

Per aquells que no coneixen el “900 Rosa”, era un servei d’atenció telefònica que donava informació i orientació i serveis de prevenció sobre VIH i sida.

Es podria dir que aquest voluntariat va ser la primera pedra del que després s’ha tornat en el edifici de la teva passió investigadora. Passat el temps, desde la teva immersió en el món de la sida, creus que ha canviat alguna cosa?

 • La mirada en vers del VIH a canviat en quan el sensacionalisme, no his és tan com abans, no si está tan a sobre. Però encara hi ha estigma social i molt desconeixement.
  No oblidem que els gays hem estat culpabilitzats de tots els mals, Vam portar la peste, le alepara, inundacions … i quan ens va afectar la sida, molts gais van fer cas omis.

Imagino que la teva curiositat històrica no va néixer de cop, ja vindran de lluny, però quan vas decidir treure a la llum i donar visibilitat a la teva cusiositat.

 • La veritat és que ja portava temps publicant coses per Facebook, però va ser una exposició , que vaig fer a l’Hotel Calderón, “l’Homosexualitat a través de la història” i el material que vaig recollir per aquest treball el que va significar l’inici del blog. Aquest blog va ser com una carpeta de guardar notícies i després vaig iniciar la investigació. En el seu moment aspiraba a poder publicar la meva feina, per`la crisi de l’editorial i després el covid ho va impedir.

Fent memòria més que nostalgia, mostrant totes les diversitats de la ciutat. Crec que conèixer el passat ens ajuda a estimar més el present.

Text extret de la capçalera del seu blog “La Barcelona Diversa

Conèixer la història de les persones LGTBI és important?

 • Les persones LGTBI hem estat presents a totes les èpoques de la història i abans, encara que amb mentalitats molt diferents. És esencial, saber d’on venim visibilitza la nostra realitat. Conèixer com a cada época, la gent s’ho organitzava per viure d’acord a com es sentia.
  Molt important és conèixer els noms propis de les persones que no ho van tindre fàcil perquè nosaltres visquem millor, amb llibertat de ser com som. Saber d’on venim visibilitza la nostra realitat.

Quina pot ser l’evolució de les teves publicacions als blog?

 • La gent cada cop mira més i llegeix menys a les xarxes. L’evolució podria passar per fer un podcast propi. Per are col.laboro amb Catràdio. Ara per ara no tinc més temps, encara que no ho descarto al futur.

Parlem, d’un tema que ens agrada promoure a Bearinbcn, i es el tema de rutes, dels tours, per Barcelona. I aprofito per donar les gràcies per cedir aquestes propostes , per part de Leoplod a Bear in Bcn, i que les podem afegir al nostre web.

Com va sortir aquesta idea?

 • Doncs la idea va sortir llegint “Diari del Lladre” de Genet, i el 2009 vaig fer la ruta canalla, després han vingut la resta. Barcelona té una història molt rica i fer una ruta m’obliga a investigar. Coneixem el que va passar a altres indrets, però desconeixem el que va passar aquí. A aquestes rutes hi venen personas de totes les edats i condicions. he fet rutes amb traductors, per escoles, biblioteques, per publics gais, transexuals, heterosexuals…
  Fa 15 anys que faig aquestes rutes, tinc més de vint rutes diferents. Are estic preparant una sobre el orígens de Barcelona, afegint la presencia de la diversitat sexual i de gènere.Per aquesta primavera tinc previstes dos, una sobre l’estigma , la persecució i la diversitat LGTBI i un altre sobre el orígens del Barri Chino.

Foto: La Reina del Barri Chino
Pots trobar informació per fer aquesta ruta aquí.

La RUTA ALS ORÍGENS DEL BARRI “XINÈS”,
ens portarà als orígens del Barri Xinès de Barcelona: persones, llegendes i repressió.

Es podria dir que les rutes són una eina per donar visibilitat a fets, persones i situacions que no es valoren per ser part del passat i aquesta mancança d’interès o curiositat és un problema a l’hora d’entendre el valor de la diversitat, perquè?

 • Aquesta mancança és general. Però gran part dels estigmes es creen per desconeixement i manca de curiositat. Espanya està molt retrasada en el que fa a educació en la diversitat, i en educació sexual. Hi ha comunitats on gairebé està prohibit. A més, s’ha deixat enrere l’educació per la ciutadania, tant necessari. A més de l’eliminació de les humanitats als currículums escolars.

Resumint, Leopold proposa amb el seu treball que hi donem una mirada, entre una mirada critica i de valor a la història LGTBI més pròxima, en aquest cas la que ens ofereix el passat de la ciutat de Barcelona i que al mateix temps ens serveixi de referent per a cuidar i conservar els assoliments actuals.

No cal dir que desde Bear in Bcn seguim les teves activitats i ens farem ressò de les mateixes, serà un plaer. I quan vulguis, et convidem a compartir amb nosaltres i els nostres usuaris la teva curiositat.

 1. Els blogs de Leopold: VIH EN POSITIU , LA MÀ ESQUERRA DEL CARDENER , L’ARMARI OBERT (II) , LA BARCELONA DIVERSAL’ARMARI OBERT ↩︎

Vuelve a la página de ENTREVISTAS.
Recuerda: ¿Quieres ayudar?

Follow by Email
X
Visit Us
Follow Me
Tweet
Instagram